Vi sender et nyhedsbrev ud til alle vores samarbejdspartnere pr mail og pr brev 3-4 gange om året. Her er nyhedsbrevene fra 2021.
Nyhedsbrev - december 2021
Information om Opbygningsgården
Opbygningsgården i Thy tilbyder døgnbehandling for mennesker med et problematisk stofbrug. Behandlingsmetoden er det Terapeutiske Samfund, hvor begreber som ansvarlighed, meningsfulde relationer, gode valg og forandring er nøglebegreber. Vi har plads til 17 beboere, heraf 2 til borgere under 18 år. Opbygningsgården har eksisteret siden 1977 og er dermed landets ældste stofbehandlingssted. Vi tilbyder afgiftning, primærbehandling samt udslusning. Fokus i behandlingen er struktur, fællesskab og hjælp til selvhjælp. Målet er, at beboerne skal blive stoffri, selvhjulpne, komme i arbejde eller gå i gang med en uddannelse. Opbygningsgården er under tilsyn fra Social Tilsyn Nord og er en selvejende ”non profit” institution med en bestyrelse, hvor evt. overskud skal forblive i institutionen.
Daglig leder Hanne Ali går på efterløn
Vores daglig leder Hanne går på velfortjent efterløn d.31.12.21. Vi siger en stor tak til Hanne for hendes snart 30 års engagement på Opbygningsgården. Vores souschef Caroline Berg-Sørensen bliver konstitueret som leder, indtil der ansættes en ny leder til foråret. Caroline har været ansat på Opbygningsgården i 14 år og har mange års erfaring inden for ledelse og HR. Jan Christensen fortsætter som faglig leder med det overordnede ansvar for beboernes behandling.
Ny informationsfilm på vores hjemmeside
Hvordan er det at være indskrevet i behandling på Opbygningsgården? I en ny film som vi har lavet, fortæller en beboer om sine oplevelser med behandlingen. Filmen kan ses på vores hjemmeside: www.opbygningsgaarden.dk.
Hvordan måler man om behandlingen har haft den ønskede effekt?
Vi bruger flere forskellige metoder for at måle, om en borger har udviklet sig i løbet af sin behandling på Opbygningsgården. Her er nogle eksempler:
Personlige mål: I løbet af en borgers behandlingsforløb beder vi ham/hun om at vurdere sine personlige mål 3 gange ud fra 3 kategorier: rusmidler, adfærd og relationer, på en skala fra 1 til 4, hvor beboeren skal vurdere hvor belastet/bekymret han synes han er pt ift. de 3 kategorier. (1 er mest bekymret, 4 er mindst bekymret). Det gør han i starten, midtvejs og ved afslutningen af sin behandling. Når beboeren laver sine midtvejs personlige mål, kan han dermed se, hvis og hvordan han har udviklet sig, sammenlignet med scorerne han gav ved den første måling. Af 13 afsluttede forløb i år pr 30.11.21 havde 11 beboere oplevet en positiv udvikling ift. deres bekymringer/udfordringer omkring indtag af rusmidler, 10 havde oplevet en positiv udvikling ift. deres adfærd, og alle havde oplevet en positiv udvikling ift. deres relationer med andre mennesker.
Spørgeskema ved afslutning: Ved afslutning af deres behandling, beder vi alle beboere om at udfylde et spørgeskema om deres behandling, fx om der er sket ændringer i deres misbrug og deres syn på misbrug i løbet af behandlingen; hvad det vigtigste ting er som de har fået ud af deres behandling mm. Her er nogle af deres svar:
’Øget kendskab til mig selv og alt hvad jeg indebærer.’
’Jeg har ikke længere misbrug eller lyst til et liv med misbrug’
’Jeg er blevet clean og har ikke trang mere og tænker sjældent på det.’
’Længste clean-time nogensinde…..har fundet mig selv’.
Opfølgning 5 år efter endt behandling: Vi har flere gange lavet en opfølgning 5 år efter endt behandling, hvor vi har kontaktet tidligere beboere og stillet dem spørgsmål om bl.a. deres indtag af rusmidler, uddannelse, arbejde, relationer med andre, kriminalitet, og hvad der har ændret sig i de 5 år sammenlignet med perioden før deres behandlingsforløb. I vores seneste opfølgning fra 2019 – for beboere der var i behandling i 2014 – talte vi med 18 tidligere beboere. 14 var stoffri, og 13 havde været stoffri i over 1 år på tidspunktet for interviewet. 11 var enten i arbejde eller under uddannelse. Hvor 16 havde haft alvorlige konflikter med familien før indskrivning, oplevede ingen af dem alvorlige konflikter 5 år efter. Hvor 13 havde være involveret i voldelige hændelser før indskrivning, var der kun 1 der havde oplevet en voldelig hændelse siden afsluttet behandling. 16 havde oplevet en signifikant forbedring i deres livskvalitet ift. deres psykiske tilstand sammenlignet med tiden før deres behandling; 12 havde oplevet en forbedring ift. deres fysiske tilstand og 15 ift. til deres relationer med andre personer.
Opringninger til os/opslag på Facebook
Når vores beboere er færdige med deres behandling og drager ud i livet, skriver/ringer de tit til os bagefter og fortæller hvordan det går efter endt behandling – både godt og ondt.
”Hej, jeg begynder stille og roligt at mærke, hvor stor forskel det har gjort for mig at være på Opbygningsgården. Selvom mit PTSD er voldsomt for tiden, både fysisk og psykisk, så kan jeg mærke en kæmpe forskel i hvordan jeg oplever verden. Det gamle kriminelle ”skjold”/facaden er væk. Og det er fandme en befrielse! Inden jeg kom til Opbygningsgården troede jeg aldrig at jeg ville komme af med den kriminelle identitet. Men det mærker jeg nu…”
”Jeg husker at jeg holdt jul på Gården sidste år. Julen har for mig aldrig været hjerternes fest eller årets bedste tid. Måske tværtimod. Men da jeg sidste år holdt jul på Gården fandt jeg ud af at jeg ikke var alene med den følelse! I hjalp mig til at turde at holde jul! Af hjertet tak! Jeg har i dag været ude med en velgørenhedsforening i xxx(by) og uddele gaver og julemad til udsatte, som jeg jo selv var for bare et år siden! Og jeg ser meget frem til at prøve at holde jul med min familie uden rusmidler!”
Beboerne og de ansatte på Opbygningsgården ønsker alle vores samarbejdspartnere en glædelig jul, og vi ser frem til et fortsat godt samarbejde i 2022.