Vi sender et nyhedsbrev ud til alle vores samarbejdspartnere pr mail og pr brev 3-4 gange om året. Dette nyhedsbrev er blevet sendt til vores samarbejdspartnere i november 2020.
Nyhedsbrev - november 2020
Information fra Opbygningsgården
Denne lille folder bliver udsendt flere gange årligt fra Opbygningsgården (www.opbygningsgaarden.dk). Vi vil gerne bruge den til at fortælle nyt, samt fortælle om vores teoretiske fundament, og hvordan vi i praksis arbejder med misbrugsbehandling.
Opbygningsgården
Opbygningsgården i Thy tilbyder døgnbehandling for stofmisbrugere. Behandlingsmetoden er det Terapeutiske Samfund Phoenix House modellen, hvor begreber som ansvarlighed, meningsfulde relationer, gode valg og forandring er nøglebegreber. Vi har plads til 17 beboere, heraf 2 til borgere under 18 år. Opbygningsgården har eksisteret siden 1977 og er dermed landets ældste behandlingssted for stofmisbrugere. Vores målgruppe er kaotiske blandingsmisbrugere. Vi tilbyder afgiftning, primærbehandling samt udslusning. Fokus i behandlingen er struktur, fællesskab og hjælp til selvhjælp. Målet er, at beboerne skal blive stoffri, selvhjulpne, komme i arbejde eller gå i gang med en uddannelse. Opbygningsgården er under tilsyn fra Social Tilsyn Nord og er en selvejende ”non profit” institution med en bestyrelse, hvor evt. overskud skal forblive i institutionen.
Covid 19 og situationen i Thy lige nu
Covid 19 pandemiens start i marts satte tilgangen af beboere til Opbygningsgården næsten i stå. For at få styr på håndteringen af denne nye virkelighed valgte vi at lukke for tilgang af nye beboere de første 14 dage efter lockdown startede i marts. Vi oplevede i løbet af forår og sommer, at kommunerne igen begyndte at visitere til døgnbehandling. Det var godt fordi, som vi oplever det, er stof-relaterede problemer blandt udsatte borgere ikke blevet mindre under pandemien. Det er dog tydeligt, at behandling og visitation ikke foregår på samme måde og med samme intensitet som før Corona. Vi mærker det bl.a. ved en stigende antal borgere og pårørende der henvender sig direkte til os med ønske om selv at betale for deres behandling. Vi modtager endnu ikke privatbetaler og henviser derfor altid til deres lokale misbrugscentre. Vi hører fra disse borgere, at de synes, at det er svært at komme igennem systemet og få bevilget den behandling som de mener at de har brug for. Vores håb er, at der bliver taget hånd om udsatte borgere, så de får den behandling der er behov for, enten i form af ambulantbehandling derhjemme i kommunalt regi, eller døgnbehandling fx på Opbygningsgården.
Den seneste udvikling af Covid 19 er nedlukningen af Nordjylland. Thisted Kommune/Thy, hvor vi ligger, er blandt de 7 kommuner der er lukket ned. Vi ved fra VISO og vores brancheorganisation LOS, at vi gerne må indksrive nye beboere ind fra andre kommuner, hvilket vi allerede har gjort. For Opbygningsgårdens kommende beboere betyder det at forsamtalen foregår virtuelt, og for indskrevne beboere betyder det, at de ikke kan få besøg eller komme på besøg i andre kommuner indtil foreløbigt d. 3. december. Behandlingen på Opbygningsgården foregår som den plejer, og vi følger selvfølgelig de nye sundhedsretningslinjer. Den lokale sportshal og træningscenter, som vi benytter ugentlig, er nu lukket ned. Ligeledes er biograf, cafeer og restauranter lukket, hvilket selvfølgelig ikke er behandling, men er trods alt små hyggelige afbræk i hverdagen for beboerne og en lille del af resocialiseringsarbejdet. Beboerne har taget godt imod den nye nedlukning, og vi forsøger som vi plejer at bruge naturen i Thy, som også på denne årstid har meget at byde på.